Méhész családból származom, de idejét sem tudom már, hogy mikor ettem utoljára mézes kenyeret. Azt sem tudom, hogy mi is ennek az oka, pedig gyorsan elkészíthető, egészséges, relatív olcsó és nem ragacsosabb, mint egy lekváros vagy egy mogyorókrémes kenyér.
A Mézes Reggeli program kapcsán döntöttem úgy, hogy újra kipróbálom. Ehhez két népszerű fajtát választottam az Akác- és a Vegyesvirágmézet. Az utóbbi szobahőmérsékleten is bekristályosodik, krémes állagú, úgyhogy nem féltem, hogy lefolyik majd. Meglepetésemre az akácméz is csak lassan csordogált; -hát igen a termelői mézek elég sűrűek…-
Az első falatoknál érződött a vegyesméz kristályossága és íze kellemes, gyümölcsös volt. Ezzel szemben az akácmézes változat édesebb, de a vaj ezt jól ellensúlyozza.
Mindkét mézes kenyérre ezután almaszeleteket tettem, de bármilyen idénygyümölccsel lehet kísérletezni. A vegyesmézes kenyérhez nagyon jól passzol az alma kissé savanykás íze. Az egyik legjobb párosítás. Így nem is vártam már olyan sokat az akácmézes változattól. Hiba volt. Ez sokkal jobb. Még napok után is, mikor ezeket a sorokat írom, visszaemlékszem az ízére. Sajnálom azt a sok évet, ami mézes reggeli nélkül telt el. Mindenképpen be fogom építeni a mindennapjaimba.
Kóstold meg te is mézes kenyeret, csatlakozz a mézes reggeli programhoz: www.facebook.com/events/1722544864734178/