Mézeskalács
Nincs karácsony Mézeskalács nélkül ;) persze mindenki másképp készíti, de most betekinthetünk abba, hogy hogyan csinálják a nagyok, bennfentes recept következik:
hozzávalók
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
20 dkg vegyes virágméz
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1-1 mokkáskanál fahéj
szegfűszeg
3 dkg margarin
1 tojás és 1 sárgája
ízlés szerint narancs és citromhéj, gyömbér, ánizs vagy használhat mézeskalács fűszerkeveréket.
Elkészítése:
A mézet meglangyosítjuk beletesszük a szobahőmérsékletű margarint. A tojást kikeverjük a porcukorral, használhatunk kristálycukrot is, de akkor tovább kell keverni, hogy elolvadjon. A lisztet átszitáljuk beletesszük a szódabikarbónát és a fűszereket. A szódabikarbónát egy kis tejben is feloldhatjuk, így nem hólyagosodik a süti. Alaposan összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Nejlonzacskóba téve szobahőmérsékleten fél napig pihentetjük. Nyújtjuk, formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe 180 fokon 10-12 percig sütjük lehet 200 fokon 7 percig is.
DíszítésSütés előtt: Egész tojással kenni, magokkal szórni vagy sütésálló szóró cukorral díszítjük. Sütés után: 1 tojás fehérje 15-17 dkg porcukorral kikeverni nejlonzacskóba tölteni és a sarkán kicsi lyukat vágva tetszőlegesen mintázni.forrás: dallosmezes.hu a linkre katintva elérhető a mézeskalács készítés Profiknak is :D
- A HÉT MÉZE -- BerényiMéz.hu -